Za +100 EUR odíde! Takí sú dnes zamestnanci! Je to naozaj tak? 

V posledných rokoch sa stále častejšie stretávam so sťažnosťami podnikateľov a manažérov, že im zamestnanci odchádzajú za pár eur navyše. Mnohí tvrdia, že stačí, aby konkurenčná firma ponúkla o 100 EUR viac a zamestnanec sa už balí. Je to skutočne tak? Ide len u mýtus alebo súčasť našej kultúry?

Keď sa zamyslíme nad tým, že ľudia chodia do práce hlavne preto aby zarobili peniaze,

musíme si priznať, že fenomén odchodu za lepšími finančnými podmienkami nie je novinkou. Ľudia odjakživa chodili do práce primárne zarábať peniaze. Keď bolo treba, tak aj do Ameriky. Ak niekto ponúkol lepšiu mzdu, zamestnanci neváhali.

Súčasné štatistiky ukazujú, že ľudia často neodchádzajú primárne za vyššou mzdou, ale kvôli zlému vedeniu. A keď už sú na odchode, na novom mieste si vypýtajú o niečo viac a často to aj dostanú. Dá sa ale v tomto prípade tvrdiť, že odišli za pár eurami navyše? Nemyslím si. Dobrý šéf, ktorý vie vypočuť, viesť, inšpirovať a oceniť prácu svojich zamestnancov, je pre mnohých dôležitejší než pár eur navyše. Zamestnanci hľadajú hlboký zmysel svojej práce a ocenenie svojho výkonu. Ak sa cítia podhodnotení, nenaplnení alebo nevypočutí, motivácia hľadať si lepšie platenú prácu sa zvyšuje. Tento trend sa týka hlavne výkonných pracovníkov na nižších pozíciách, kde aj malé zvýšenie mzdy môže percentuálne znamenať výrazný nárast príjmu. Manažéri si často neuvedomujú, že pre zamestnanca s nižším platom môže byť aj menší prírastok rozhodujúci.

V odvetviach, kde sa mzdy pohybujú na nižších úrovniach, je aj 15% nárast mzdy dôvodom na zmenu zamestnávateľa. V takýchto prípadoch by sme nemali zamestnancom zazlievať, že odchádzajú za lepšími finančnými podmienkami. Tu je skôr priestor zamyslieť sa a prehodnotiť vlastnú mzdovú politiku alebo aj obchodný model. Na druhej strane, ak zamestnanec odchádza za menej ako 15% nárast mzdy, ide skôr o zlyhanie šéfa a jeho manažérskych schopností.

Pre podnikateľov a manažérov je dôležité si uvedomiť, že držanie mzdy na parite s trhom nie je jediným nástrojom na udržanie zamestnancov. Kľúčom je pravidelné vzdelávanie vedúcich pracovníkov v témach leadershipu a vedenia ľudí. Dobrý líder dokáže vytvoriť pracovné prostredie, kde sa zamestnanci cítia hodnotní, ocenení a motivovaní. Tým sa minimalizuje riziko, že zamestnanci odídu len kvôli niekoľkým eurám navyše.

Fenomén odchodu zamestnancov za lepšou mzdou je komplexný a závisí od mnohých faktorov. Aj keď finančné podmienky vždy zohrávali a budú zohrávať dôležitú úlohu, rovnako dôležitý je aj kvalitný leadership a pracovné prostredie. Manažéri sa musia venovať vytváraniu podmienok, kde zamestnanci nájdu zmysel, ocenenie a motiváciu, čím minimalizujú riziko ich odchodu za pár eur navyše.

Emil Čižinský
Personálny konzultant, mentor, kouč, auditor s viac ako 30 ročnou praxou

Dohodnime si úvodnú konzultáciu zdarma 😉

cizinsky@heroeseb.sk

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady spracovania osobných údajov