Správny človek na správnom mieste!

Ste si istí, že každý v tíme vykonáva úlohy, v ktorých exceluje alebo sa v niektorých prípadoch stretávate s nezvládaním povinností?

V podnikaní a manažmente je úspech často závislý od jednej kritickej premennej – od ľudí. Mať správnych ľudí na správnych miestach znamená rozdiel medzi dynamickým, efektívnym tímom a stagnujúcou organizáciou. Ako podnikatelia a manažéri sa musíte pravidelne zamýšľať nad tým, či sú vaši zamestnanci na svojich pozíciách skutočne využití optimálne. 

Ako sledovať správne nasadenie členov tímu?

Ľudia sa vyvíjajú, a to nielen po osobnej stránke, ale aj v kariérnom raste a schopnostiach. Zamestnanec, ktorý bol pred piatimi rokmi výborný analytik, dnes môže mať lepší prehľad o vedení projektov. Naopak, niekto, kto vynikal v určitých úlohách, môže po čase zaostávať kvôli zmene preferencií alebo schopností.

Aké metódy vám môžu pomôcť zhodnotiť, či máte správneho človeka na správnom mieste?

1. 360-stupňová spätná väzba.

Jednou z najúčinnejších metód je 360-stupňová spätná väzba. Tento nástroj umožňuje hodnotenie zamestnanca nielen zo strany nadriadených, ale aj kolegov, podriadených a dokonca aj zákazníkov. Takýto holistický pohľad poskytuje manažérom komplexný obraz o tom, ako je pracovník vnímaný a aké sú jeho silné a slabé stránky. Slabinou tejto metódy je jej komplikovanosť a nevyhnutný rozsah zapojenia veľkého počtu ľudí.

2. Pravidelné hodnotiace rozhovory.

Manažéri by mali pravidelne viesť hodnotiace rozhovory so svojimi zamestnancami. Tieto rozhovory by nemali byť len o výsledkoch práce, ale aj o motivácii, osobných cieľoch a prípadných prekážkach, s ktorými sa zamestnanci stretávajú. Takéto rozhovory môžu odhaliť, či zamestnanca už nevyčerpáva určitá úloha alebo naopak, či nepotrebuje nové výzvy. Tento prístup je v podstate základom efektívneho riadenia zamestnancov a jeho súčasťou je kontinuita (vykonávať rozhovory pravidelne, systematicky a dlhodobo).

3. Analýza výkonu a produktivity.

Pomocou rôznych nástrojov a technológií je dnes jednoduchšie sledovať výkon jednotlivých zamestnancov. Pomáhajú identifikovať oblasti, kde zamestnanci excelujú, a naopak, kde potrebujú podporu alebo tréning. Niekedy môže byť výsledkom takejto analýzy potreba prehodnotiť pracovnú pozíciu zamestnanca a nájsť pre neho lepšie miesto v tíme. Slabinou tejto metódy je fakt, že niektoré výkony nie je jednoduché objektívne merať, čo môže viesť ku skresleniu výsledkov.

4. Personálny audit.

Ak ako podnikateľ máte pochybnosti, či sú vaši zamestnanci na správnych pozíciách, personálny audit môže byť účinným nástrojom na objektívne zhodnotenie situácie. Personálny audit je systematický proces, ktorý analyzuje pracovné úlohy, výkonnosť a potenciál jednotlivcov. Využitím špecifickej metodiky dokážem objektivizovať pohľad na vyťaženie zamestnancov a ich potenciál. Toto hodnotenie vám poskytne jasnú predstavu o tom, či je potrebné presunúť pracovníka, prehodnotiť jeho povinnosti, alebo ho viac podporiť. Audit je vhodné využiť jednorazovo a z výsledkov postaviť dlhodobo udržateľný a výkonný tím.

Prečo je neustále hodnotenie kľúčové?

Každá firma sa mení rovnako ako jej zamestnanci. Zmeny v podnikateľskom prostredí, technológiách, preferenciách zákazníkov, či interných procesoch môžu spôsobiť, že úloha, ktorá bola kedysi pre konkrétneho človeka vhodná, už viac nezodpovedá jeho zručnostiam a schopnostiam.

Zamyslite sa teda nad tým, či máte správnych ľudí na správnych miestach. Ak nie, nastal čas zvážiť hlbšiu analýzu, aby ste sa uistili, že každý člen vášho tímu pracuje na mieste, kde môže dosiahnuť svoj maximálny potenciál. V konečnom dôsledku je to cesta k zlepšeniu výkonnosti celého tímu a posilneniu úspechu vašej firmy.

Emil Čižinský
Personálny konzultant, mentor, kouč, auditor s viac ako 30 ročnou praxou

Dohodnime si úvodnú konzultáciu zdarma 😉

cizinsky@heroeseb.sk

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady spracovania osobných údajov